Historien om Valentinsdag

Valentinsdag gaver

14. februar

 

 

 

 

 

HUSK!

14. FEBRUAR

Den 14. februar fejres Sankt Valentinsdag som er kendt som 'De elskendes helligdag' og sættes i forbindelse med den romerske højtid Lupercalia også kaldet 'ulvens dag'.

Helligdagen er opkaldt efter den romerske præst Valentin og indført af paven Gelasius i år 498.

Men der er delte meninger om, hvordan Sankt Valentinsdag opstod.

 

Ifølge Pastor David J. Meyer, en tidligere astrolog og okkultist, skulle Valentinsdagen stamme fra de to romerske tvillingebrødre Romulus og Remus. Brødrene skulle efter sigende have grundlagt Rom, og det siges at brødrene blev ammet af ulve i en grotte på Palatinerhøjen i Rom. Lupercal som grotten blev kaldt, var centrum for fejringen af helligdagen den 14. februar. Helligdagen blev kaldt ”Lupercalia” eller ”Ulvens dag”. Senere blev helligdagen kaldt Valentinsdag.

De romerske mænd klædte sig i bukkeskind og udførte en blodig ceremoni. Romerne ofrede en ged for frugtbarhed og en hund for renselse og indsmurte sig i blodet. Gedeskindet blev skåret i strimler og dyppet i offerblod. Byens unge kvinder sad rundt om Palatinerhøjen og ventede på, at de blodige mænd kom løbende og slog dem med remmene. Dette skulle gøre kvinderne frugtbare. Herefter mødtes kvinderne i byen, hvor de lagde deres navne i en krukke. De romerske ungkarle skulle trække et navn fra kassen og denne kvinde blev herefter hans seksuelle partner indtil næste ”Lupercalia”. Det førte ofte til, at parret forelskede og giftede sig.

 

 

I det tredje århundrede mente kejser Claudius II også kaldet den Onde, at gifte mænd var dårlige krigere. Claudius beordrede derfor romerske soldater til ikke at gifte sig og den romerske ceremoni blev dømt ukristelig og forbudt. Præsten Valentin blæste på forbuddet og viede de unge elskende i al hemmelighed. Men han blev opdaget, fængslet og senere halshugget den 14. februar. Han ofrede sit liv til kærligheden. Inden sin død sendte han små kærlighedsnoter (valentinskort) til sin elskede. Efter sin død i år 270 udnævnte den romerske katolske kirke ham til helgen Sankt Valentin. Dagen skulle stå i præstens og martyren Sankt Valentins navn.

Men det er ikke alle historikere der deler denne legendariske historie. I middelalderen var den 14. februar startskuddet for, hvor fuglene begyndte deres parringsleg og forfatteren Geoffrey Chaucer skriver i sit digt The Parliament of Fowles:

“For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his make.”

 

Dette skulle have været det, der gjorde udslaget. Da man genoplevede historien, var Sankt Valentinsdag godt etableret som en feriedag i romantikkens tegn. I 1800-tallet begyndte de forelskende par at sende Valentinskort til hinanden.

Valentinsdag, Danmark

Det er en forholdsvis en ny tradition at afholde Valentinsdag i Danmark. I begyndelsen af 1990’erne er der virkelig fokus på romantikken. Frieri og bryllupper skulle være så romantisk som muligt. At sende små kærlighedshilsener til hinanden er ikke helt nyt i Danmark. Vi sender bl.a. gækkebreve op til påske og det har derfor været naturligt, for danskerne, at tage Valentinsdagen til sig.

 

Valentinsdag, Norden

I Finland har man fejret dagen siden 1989 og i Sverige hvor dagen kaldes ”Alla hjärtans dag” siden 1990’erne. I Norge kaldes dagen ”Alle hjerters dag” og slog først rigtig igennem i 1995.

?

Vidste du at

Hvert år sendes der ca. 1 milliard Valentinskort på verdensbasis.

 

Det er ikke en officiel helligdag, men den anerkendes og er kun overgået af Mors Dag.

 

9 millioner amerikanere også køber Valentinsdaggaver til deres kæledyr.

 

85% af alle Valentinskort købes af kvinder.

 

Valentinsdag er årets 3. mest populære dag til frieri, kun overgået af juleaften og nytårsaften.

 

Et Valentinskort er i familie med gækkebrevet. Man må ikke skrive sit navn men gerne give hint til sin identitet.